fbpx

Puntentelling huurwoning 2024

Verhuur jij een woning en wil je zekerheid over welke huurprijs jij in 2024 mag vragen? Wij komen op locatie de puntentelling voor jouw woning berekenen.

puntentelling huurwoning 2024

Bekend van

Rebidd-vastgoed-belang-partner
rtl nieuws logo

Hoe werkt de WWS puntentelling?

1. Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek vertel jij meer over jouw woning(en) en kunnen wij direct een afspraak inplannen voor de puntentelling.

2. Bezoek op locatie

Een van onze collega’s komt langs om de puntentelling uit te voeren.

3. Het rapport

Binnen 2 werkdagen ontvang je het volledige rapport met: puntentelling, verbeteradvies, plattegrond en een huurprijsindicatie.

Wat kost het?

Puntentelling rapport + Huurprijs indicatie

Puntentelling rapport huurwoning 2024

Voor een vaste prijs van

€250

Waarom een puntentelling voor jouw huurwoning?

Jeroen
Jeroen "Nooit meer bij de huurcommissie"
Lees verder
In het verleden heb ik de fout gemaakt door een te hoge huurprijs te vragen voor mijn woning. Hierdoor is het uiteindelijk bij de huurcommissie beland. Dit heeft me veel geld gekost en dat wilde ik niet nog een keer. Rebid zorgde ervoor dat ik zeker wist dat mijn huurprijs marktconform was. Hun expertise gaf me het vertrouwen dat ik nodig had.
Amara
Amara"Duidelijkheid over het nieuwe puntenstelsel"
Lees verder
Met de introductie van alle nieuwe regelgeving rondom de regulering van middenhuur, voelde ik me behoorlijk overweldigd. Ik moest echt weten hoeveel punten mijn woningen hadden. Gelukkig toonde Rebid aan dat de nieuwe regels voor mijn vastgoedportefeuille niet veel verschil maken in wat ik kan vragen. Als de impact groter was geweest, had ik waarschijnlijk overwogen te verkopen. Nu ben ik gerustgesteld en blijf ik met vertrouwen verhuren.
Lisanne
Lisanne"Als beginnende verhuurder onmisbaar"
Lees verder
Toen ik besloot mijn oude appartement te gaan verhuren, had ik geen flauw idee waar ik moest beginnen. Dankzij het deskundige team van Rebid weet ik nu precies hoeveel huur ik kan vragen. De puntentelling was snel en professioneel gedaan en dankzij hun advies kon ik nog wat extra punten scoren. Een absolute aanrader voor iedereen die gaat verhuren!
Martijn
Martijn"Geen zorgen meer voor mijn gehele portefeuille"
Lees verder
Ik heb meerdere woningen die ik verhuur en wilde er zeker van zijn dat ik voor elke woning een correcte huurprijs hanteer. Het team kwam langs bij alle woningen en heeft alles tot in de puntjes verzorgd, zodat ik hier zelf geen tijd aan kwijt was. Zeer tevreden met de overzichtelijke rapporten en huurprijsindicaties.
Peter
Peter"Van WOZ naar energielabel focus; Rebid hielp mij de weg te vinden!"
Lees verder
Voorheen lag de nadruk op de WOZ-waarde, maar nu heeft het energielabel prioriteit in de puntentelling. Hierdoor ben ik onverwachts met mijn woning in de sociale huur sector terechtgekomen, terwijl ik gewend was aan de vrije sector. Met de inzichten van Rebid ben ik actief aan het zoeken naar manieren om mijn woningpunten te optimaliseren. Als het mij niet lukt om weer in de vrije sector te belanden, denk ik sterk na over verkoop.
Willem
Willem"Ondanks de afstand alles perfect geregeld"
Lees verder
Ik woon in het buitenland en bezit een woning in Nederland. De communicatie en het proces met Rebid verliepen soepel en transparant. Ze namen echt de tijd om alles aan mij uit te leggen. Nu heb ik een duidelijk beeld van wat mijn woning waard is op de veranderende Nederlandse huurmarkt. Bedankt voor de geweldige service!
Wil jij ook dat wij jouw woning verhuren?

Veelgestelde vragen over het WWS-puntenstelsel

Als je je verdiept in de wereld van huurwoningen in Nederland, kom je ongetwijfeld de term “WWS-puntentelling” tegen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat de WWS-puntentelling is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

Definitie van WWS-puntentelling

WWS staat voor WoningWaarderingsStelsel. Het is een systeem dat wordt gebruikt om de kwaliteit en de waarde van een huurwoning in punten uit te drukken. Deze punten geven aan wat de maximale huurprijs van de woning mag zijn. Het systeem is in het leven geroepen om te zorgen voor een eerlijke huurprijs die in verhouding staat tot de kwaliteit en voorzieningen van de woning.

Hoe werkt de WWS-puntentelling?

De puntentelling is gebaseerd op verschillende aspecten van de woning:

 • Oppervlakte: Hoe groter de ruimtes in de woning, hoe meer punten.
 • Voorzieningen: Voorzieningen zoals een lift, balkon of tuin leveren punten op.
 • Energieprestatie: Een energiezuinige woning krijgt meer punten.
 • Woonomgeving: De ligging en de faciliteiten in de buurt kunnen ook punten opleveren.
 • Onderhoudsstaat: Een goed onderhouden woning scoort hoger in punten.

Door al deze aspecten bij elkaar op te tellen, kom je tot een totaal aantal punten voor de woning. Dit totaal bepaalt vervolgens de maximale huurprijs die voor de woning gevraagd mag worden.

Belang van WWS-puntentelling

De WWS-puntentelling is in het leven geroepen om transparantie en eerlijkheid in de huursector te bevorderen. Dankzij dit systeem kunnen zowel huurders als verhuurders zien hoe de huurprijs van een woning tot stand komt. Bovendien beschermt het huurders tegen te hoge huurprijzen en zorgt het ervoor dat de kwaliteit van huurwoningen meetbaar en vergelijkbaar is.

Conclusie

De WWS-puntentelling is een essentieel instrument in de Nederlandse huursector. Het biedt een objectieve manier om de waarde van huurwoningen te beoordelen en zorgt voor transparantie en eerlijkheid in de huurmarkt. Ben je op zoek naar een huurwoning of verhuur je zelf een woning? Dan is het van belang om goed op de hoogte te zijn van deze puntentelling en wat deze betekent voor de huurprijs.

Voor gereguleerde (sociale) huurwoningen is de WWS-puntentelling inderdaad een vereiste. Het is een middel om te zorgen dat huurprijzen in de sociale sector eerlijk en in overeenstemming zijn met de kwaliteit van de woning.

Voor vrije sector huurwoningen is de WWS-puntentelling niet verplicht. Echter, het kan voor jou als verhuurder alsnog waardevol zijn om te weten hoe je woning scoort volgens het WWS. Het kan helpen bij het bepalen van een eerlijke huurprijs en kan potentiële conflicten met huurders voorkomen.

Voordelen van een puntentelling:

 • Transparantie: Het biedt een duidelijk overzicht van hoe de huurprijs tot stand komt.
 • Bescherming: Het beschermt zowel huurders als verhuurders tegen onrealistische huurprijzen.
 • Benchmark: Verhuurders kunnen hun woning vergelijken met soortgelijke woningen in de markt.

Conclusie

Hoewel een puntentelling niet altijd verplicht is voor de verhuur van een woning, biedt het veel voordelen. Voor sociale huurwoningen is het een vereiste, maar ook in de vrije sector kan het waardevol zijn. Overweeg je een woning te verhuren? Dan kan het raadzaam zijn om een puntentelling uit te voeren of hier advies over in te winnen.

De verhuurmarkt in Nederland bestaat uit twee segmenten: de gereguleerde (sociale) sector en de vrije sector. Als je ontdekt dat jouw woning niet in de vrije sector valt, kan dat vragen en uitdagingen met zich meebrengen. In dit artikel verkennen we de stappen die je kunt nemen als jouw woning buiten de vrije sector valt.

 1. Bepaal de status van jouw woning

Het is essentieel om precies te weten waarom jouw woning niet in de vrije sector valt. De voornaamste reden is vaak het aantal WWS-punten dat de woning heeft. Woningen met een lagere puntentelling vallen in de gereguleerde sector. Zorg ervoor dat je een nauwkeurige puntentelling hebt laten uitvoeren, zodat je zeker weet in welk segment jouw woning thuishoort.

 1. Leer de regels kennen

Woningen in de gereguleerde sector zijn onderworpen aan huurprijsregulering. Dit betekent dat er een maximale huurprijs is die je kunt vragen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van deze regels om problemen met huurders of de overheid te voorkomen.

 1. Overweeg woningverbetering

Als je graag wilt dat jouw woning naar de vrije sector verhuist, kun je overwegen om verbeteringen aan te brengen die de WWS-puntentelling verhogen. Denk aan energiebesparende maatregelen, uitbreiding van de woonoppervlakte of het toevoegen van voorzieningen zoals een lift.

 1. Zoek de juiste huurder

Zorg ervoor dat je huurders informeert over het feit dat jouw woning in de gereguleerde sector valt. Dit zorgt voor transparantie en voorkomt mogelijke misverstanden in de toekomst.

 1. Overweeg juridisch advies

Als je twijfelt over de status van jouw woning of als je overweegt over te stappen naar de vrije sector, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Een specialist kan je begeleiden bij het proces en eventuele vragen beantwoorden.

Conclusie

Als jouw woning niet in de vrije sector valt, is dat geen reden tot paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je het maximale uit jouw woning haalt. Door goed geïnformeerd te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen, kun je succesvol navigeren in de gereguleerde huursector.

Het is nog niet definitief, maar het kabinet overweegt vanaf 2024 de meeste huurwoningen een huurprijs onder de €1000 te laten hebben. Dit maakt deel uit van een voorstel tot regulering van de middenhuur, bedoeld om de betaalbaarheid van huurwoningen voor mensen met een middeninkomen te verbeteren. Volgens dit voorstel zou de grens voor huurprijsbescherming, die gebaseerd is op het woningwaarderingsstelsel (WWS), vastgesteld worden op 187 punten. In de praktijk zou dit inhouden dat verhuurders van woningen met meer dan 141 WWS-punten niet langer zelfstandig de huurprijs mogen bepalen. Voor woningen met minder dan 141 WWS-punten zou het volgen van de maximale huur verplicht worden. Huurders zouden deze maximale huur eventueel kunnen afdwingen via de huurcommissie. Minister De Jonge heeft voorgesteld deze regels mogelijk vanaf 2024 te implementeren.

De geldigheid van een WWS-puntentelling (Woningwaarderingsstelsel) in Nederland kan variëren, maar over het algemeen blijft de puntentelling geldig zolang de omstandigheden van de woning niet veranderen. Dit betekent dat als er geen significante veranderingen zijn in de grootte, voorzieningen, staat van onderhoud, of andere factoren die de punten beïnvloeden, de puntentelling niet hoeft te worden bijgewerkt.

Echter, als de woning wordt verbeterd of als er veranderingen zijn in de wetgeving of criteria die gebruikt worden voor de puntentelling, kan het nodig zijn om de puntentelling te herzien. Ook bij veranderingen in de huurprijs kan een nieuwe puntentelling nodig zijn.

Het is aan te raden om bij twijfel jaarlijks, de puntentelling, opnieuw te laten doen.

Ja, dat kan zeker! Als je een WWS-puntentelling wilt laten uitvoeren voor een woning die je nog niet bezit, is het belangrijk dat je ons van de nodige informatie voorziet. Zorg ervoor dat je een duidelijke plattegrond en kwalitatieve foto’s van de woning aanlevert. Deze gegevens zijn cruciaal om een nauwkeurige en betrouwbare puntentelling te kunnen uitvoeren. Heb je interesse om dit proces voor een potentiële woning te starten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.